♥ Anne

Anne Shirley is de beroemdste van L.M. Montgomerys heldinnen. Als 11-jarig weesmeisje komt ze per ongeluk in huis bij broer en zus Matthew en Marilla Cuthbert. Per ongeluk omdat zij eigenlijk een weesjongen zochten die kon helpen op hun boerderij. Anne is echter al helemaal weg van het mooie Green Gables en smeekt hen haar te houden. Tot dan woonde ze of in een weeshuis of bij grote gezinnen waar ze heel hard moest werken. Matthew is onmiddellijk gecharmeerd van de vrolijke kletskous en Marilla ziet na een aantal misverstanden en avonturen ook in dat dit fantasierijke meisje hen niet alleen hard nodig heeft maar dat ze ook hun leven verrijkt.

In de loop van acht boeken lezen we over Anne als schoolmeisje en vriendin. Anne als studente en als lerares. Anne als doktersvrouw en als jonge moeder. Rainbow Valley gaat over haar kinderen en Rilla of Ingleside over haar jongste dochter en de Eerste Wereld Oorlog. Dit laatste boek is mijn favoriet.

♥ Rilla

Rilla is de jongste van het Blyth gezin. Van al Anne's kinderen is ze de minst ambitieuze maar daar maakt ze zich niet druk om, studeren is voor anderen, ze blijft liever thuis. Net wanneer ze oud genoeg is om mee te mogen naar feestjes en verliefd wordt op Kenneth Ford breekt in Europa de Eerste Wereld Oorlog uit. Rilla's wereld staat op z'n kop; haar broers gaan een voor een in dienst en thuis zijn moeder en Susan, de inwonende hulp, druk met liefdadigheidswerk ten behoeve van de oorlog. Rilla organiseert een jongeren Rode Kruis en krijgt totaal onverwacht de zorg voor een babyjongentje wiens moeder overlijdt en wiens vader aan het front vecht. Tijdens de oorlogsjaren groeit Rilla op van een zorgenloos meisje tot een jonge vrouw met verantwoordelijkheidsgevoel die een enorme steun is voor haar ouders en broers en zussen.

♥ Emily

Over Emily en haar vrienden zijn drie boeken geschreven. Net als Anne is Emily een weesmeisje. Aan het begin van het eerste boek komt ze na een familie overleg terecht bij twee tantes en een neef die niet helemaal in orde is. Emily heeft het moeilijk maar vindt troost in haar grote passie; schrijven. Ze houdt een dagboek bij maar schrijft ook gedichten en verhalen. De strenge tante vindt haar hobby maar onzin maar haar neef steunt haar door er voor te zorgen dat ze altijd nieuw papier heeft om op te schrijven. Hij geeft haar lege boeken en voelt feilloos aan wanneer een nieuw boek nodig is. Emily groeit op en mag studeren wanneer ze belooft tijdens haar studie geen fictie te schrijven, alleen dingen die echt zijn. Een moeilijke opgave die uiteindelijk een goede leerschool blijkt te zijn.

♥ Pat

Patricia Gardner woont in Silver Bush, de boerderij die al generaties lang in de familie is. Pat is dol op het huis, haar familie, de dieren en de bomen en bloemen. Alles is perfect en niets mag dus veranderen. Maar veranderingen komen, of ze die nou leuk vindt of niet. Sommige zijn leuk, zoals de geboorte van een zusje, sommige minder leuk zoals het vertrek van haar broer die zeeman wordt. Aan het eind van boek twee kan alleen een dramatische gebeurtenis Pat doen inzien dat het tijd is zelf een thuis op te bouwen met haar jeugdvriend.

♥ Sara

Sara Stanley is geen weesmeisje maar komt wel bij de zussen van haar overleden moeder te wonen wanneer haar vader op reis moet voor zijn werk. Vlakbij wonen haar neefjes en nichtjes en samen met hen groeit Sara op. Sara heeft als talent verhalen vertellen en haar bijnaam is dan ook de Story Girl. De TV-serie Road to Avonlea is onder andere gebasseerd op de avonturen van Sara Stanley.

♥ Valency

In The Blue Castle speelt Valency de hoofdrol. Het verhaal begint wanneer de verlegen Valency door een vreemde doktersbrief eindelijk voor zichzelf besluit op te komen. Haar dominante moeder en bemoeizuchte tante schrikken zich een hoedje en al snel wordt Valency een pittige jonge vrouw wiens leven onherkenbaar verandert.
This site has been created to promote the work of L.M. Montgomery.

♥ Marilla

Marilla is nooit getrouwd geweest en woont samen met haar broer op de boerderij die ze van hun ouders erfde. Ze is een oude vrijster en of het die teleurstelling is die haar streng en kil maakte is niet duidelijk. Anne's jeugd en enhousiasme hebben een zeer goede invloed op haar. Wanneer Anne een jonge vrouw is geworden die midden in het leven staat en buurvrouw Rachel opmerkt hoezeer ze veranderd is sinds haar komst naar Green Gables zegt Marilla dat niet Anne veranderd is maar zijzelf.

♥ Susan

Susan is ook een oude vrijster en ze komt bij Anne en Gilbert wonen wanneer diens zoon Jem geboren is. Ze kookt en doet het huishouden zodat Anne kan herstellen van haar tweede zwangerschap en bevalling. Susan blijft bij de Blyths en zij heeft een grote invloed op de kinderen en het huishouden van de dokter en zijn vrouw. Ze is dol op Anne die ze steevast Mrs Dr Dear noemt. Ze is een harde werkster en houdt niet van onzin. Ze is eigenzinnig maar bescheiden, alleen wanneer het past spreekt ze haar mening uit. Ze zal 'haar' familie nooit te schande maken. L.M. Montgomery schrijft met veel humor over Susan. Het kan haast niet anders dat deze vrouw op iemand die ze kende gebasseerd is.

♥ Judy

Judy is de huishoudster van de familie Gardner in Pat of Silver Bush. Ze is van Ierse afkomst en de keuken is haar domein. Net als Susan is ze een rots in de branding voor de familie en daarmee kan ze niet ontbreken in het overzicht van heldinnen.

De manier waarop L.M. Montgomery inwonende huishoudsters beschrijft maakt niet alleen dat je moet lachen terwijl je leest maar ook dat je serieus bedenkt hoe het moet zijn om zo iemand in huis te hebben. Vandaag de dag is het geen ramp om een oude vrijster te zijn en ook niet om een eenpersoons huishouden te voeren. Voor deze vrouwen was het echter van belang op deze manier een baan en een soort van familie te hebben. Dat het leven voor zo'n vrouw niet altijd even makkelijk was lezen we in A Tangled Web. Daarin krijgt de vrouw in kwestie gelukkig de kans onafhankelijk te worden dankzij een erfenis.


It's so easy to be wicked without knowing it, isn't it?

-Anne of Green Gables

Het is zo makkelijk boosaardig te zijn zonder het te weten, is het niet?

-Anne van het Groene Huis