L. M. Montgomery

Lucy Maud Montgomery wordt op 30 november 1874 geboren in Clifton op Prince Edward Island. Haar moeder overlijdt wanneer Maud pas 21 maanden oud is en haar vader Hugh laat haar dan achter bij haar grootouders van moeders kant om zelf naar het Westen van Canada te verhuizen alwaar hij zal hertrouwen.

Als enig kind dat opgroeit bij een ouder echtpaar vindt ze vriendschap in haar voorstellingsvermogen, de natuur, boeken en natuurlijk schrijven. Als ze negen is schrijft ze haar eerste poëzie en begint ze een dagboek.

Ze brengt veel tijd door bij haar tante Annie Campbell, een zus van haar moeder, en diens gezin. Ze is dol op haar neefjes en nichtjes, haar thuis in Cavendish en de boerderij Silver Bush in Park Corner waar de Campbells wonen.

Vanaf haar zesde gaat ze naar het schooltje vlak bij het huis van haar grootouders. Later brengt ze een schooljaar door in Prince Albert, de plaats waar haar vader met zijn nieuwe vrouw woont. Ze wordt dan zestien jaar en publiceert voor het eerst, het gedicht "On Cape LeForce", in een Prince Edward Island krant. Twee jaar later voltooit ze in een jaar de lerarenopleiding waar twee jaar voor staat aan het Prince of Wales College.

Ze is slechts een aantal jaar lerares op drie verschillende eiland scholen. Ze onderbreekt het lesgeven bovendien een jaar om Engelse Literatuur te studeren aan de Dalhousie Universiteit in Halifax. Hiermee is ze een van de weinige vrouwen van haar tijd die hoger onderwijs geniet. Tijdens haar verblijf in Halifax wordt ze voor het eerst betaald voor haar schrijven.

In 1898 keert ze naar Candish terug. Haar grootvader is overleden en ze zal de komende dertien jaar voor haar grootmoeder zorgen die anders zou moeten verhuizen. Tijdens deze periode blijft ze haar werk aanbieden aan verschillende Canadese, Amerikaanse en Engelse tijdschriften. Ondanks vele afwijzingen lukt het haar uiteindelijk toch om een goed inkomen te verdienen met schrijven.

In 1905 biedt ze haar eerste roman, Anne of Green Gables, aan bij diverse uitgevers maar allen wijzen het af. Het verdwijnt in een hoedendoos waar ze het in 1907 weer vindt. Nogmaals biedt ze het aan en in 1908 wordt het uitgegeven door de Page Company in Boston. Het is een onmiddellijk succes en het begin van haar succesvolle carriere.

Drie maanden na het overlijden van haar grootmoeder in maart van 1911 trouwt ze met dominee Ewan McDonald met ze wie ze al een tijdje in het geheim verlooft was. Na de bruiloft verhuizen ze naar Leaskdale in Ontario. Ze krijgen drie zoons; Chester (1912), Hugh (overleden bij de geboort in 1915) en Stuart (1916). Ze is moeder, huisvrouw, staat haar echtgenoot bij in zijn werk en blijft boeken, korte verhalen en gedichten schrijven. Ze schrijft trouw in haar dagboek en houdt een enorme correspondentie bij met familie, vrienden en fans. Ze zal nooit meer op Prince Edward Island wonen maar keert wel regelmatig terug voor vakanties. Van haar twintig boeken spelen er zich negentien op het eiland af.

Lucy Maud Montgomery was een gevoelige en intelligent vrouw die zwaar leed onder persoonlijke maar ook wereldse zaken. In haar dagboeken beschrijft ze haar pijn bij het verliezen van haar babyzoontje Hugh, de afschuwlijke Eerste Wereld Oorlog en het overlijden van haar geliefde nichtje Frede Campbell. Ondanks deze en andere problemen blijft ze schrijven over haar liefde voor het leven, de natuur en schoonheid.

In 1926 verhuist het gezin naar Orval, Ontario alwaar ze blijven tot 1935 wanneer Ewan McDonald met pensioen gaat. Ze verhuizen dan naar Toronto om zo dichter bij hun zoons te zijn. In 1942 overlijdt Maud Montgomery McDonald en wordt ze begraven op haar geliefde Prince Edward Island in Cavendish.

L.M. Montgomery heeft de kleine provincie van Prince Edward Island onsterfelijk gemaakt door haar omschrijvingen van het leven, de natuur, de gemeenschap en de mensen daar. Elk jaar vinden honderduizende mensen, direct of indirect door haar beïnvloed, hun weg naar het eiland om er de plaatsen waar ze zo van hield te bezoeken.This site has been created to promote the work of L.M. Montgomery.

Chronologie

1874 Geboren op 30 november in Clifton, Prince Edward Island
1876 Moeder, Clara Macneill Montgomery overlijdt aan TBC
1890-91 Reis naar Prince Albert, Saskatchewan om vader en nieuwe vrouw te bezoeken
1893-94 Gaat naar Prince of Wales College en verkrijgt haar lerarendiploma
1894-95 Geeft les in Bideford, PEI
1895-96 Gaat naar Dalhousie University in Halifax
1896-97 Geeft les in Belmont, PEI en verlooft zich met Edwin Simpson, een achterneef
1897-98 Geeft les in Lower Bedeque, PEI; wordt verliefd op Herman Leard; verbreekt verloving
1898 Gaat terug naar Cavendish om bij grootmoeder te gaan wonen na overlijden grootvader
1901-02 Werkt voor de krant de Daily Echo in Halifax
1902 Raakt bevriend met Frede Campbell en Nora Lefurgey
1903 Ewan Macdonald wordt dominee in Cavendish
1906 In het geheim verlooft met Ewan Macdonald
1908 Publicatie van Anne of Green Gables
1909 Anne of Avonlea
1910 Kilmeny of the Orchard; Macdonald accepteert positie in Leaskdale, Ontario
1911 The Story Girl; Grootmoeder Macneill overlijdt; trouwt op 5 juli met Ewan Macdonald
1912 Chronicles of Avonlea; Chester Cameron geboren op 7 juli
1913 The Golden Road; reis naar PEI
1914 WOI breek uit; Hugh Alexander overlijdt bij zijn geboorte op 13 augustus
1915 Anne of the Island; Ewan Stuart geboren op 7 oktober
1916 The Watchman and Other Poems
1917 Anne's House of Dreams
1918 Einde WOI; herstelt van Spaanse griep; gaat naar Park Corner om zieken te verzorgen
1919 Frede Campbell Macfarlane overlijdt aan Spaanse griep; Rainbow Valley
1920 Further Chronicles of Avonlea wordt illegaal gepubliceert; Rilla of Ingleside
1922 Autoongeluk; Ewan wordt aangeklaagd maar weigerd te betalen; reis naar Muskoka
1923 Emily of New Moon; Fellow of the Royal Society of Arts in Britain
1925 Emily Climbs
1926 The Blue Castle; verhuizing naar Norval, Ontario
1927 Emily's Quest; aangeboden aan the Prince of Wales
1928 Nora Lefurgey Campbell komt terug in L.M.M.'s leven
1929 Magic for Marigold; Beurs crash beinvloeden L.M.M.'s financiën
1930 Gaat naar Prince Albert om oude vriendschappen nieuw leven in te blazen
1931 A Tangled Web
1933 Pat of Silver Bush
1934 Chester and Luella's baby Luella wordt geboren; Courageous Women
1935 Mistress Pat; verhuizing naar Toronto; Officer of the Order of the British Empire
1936 Anne of Windy Poplars; Cavendish wordt National Park op Prince Edward Island
1937 Green Gables site opent in Cavendish; Jane of Lantern Hill
1939 Anne of Ingleside; laatste bezoek aan PEI
1942 Overlijdt op 24 April; opgebaard in Green Gables en begraven in Cavendish