Film, TV & Theater

Er zijn meerdere bewerkingen van Anne of Green Gables, voor televisie, voor film en voor het theater als musical.

Netflix

♥ Anne with an E

Een prachtige serie in drie seizoenen. De magie die Anne ervaart in haar leven wordt kleurrijk weergegeven. Het verhaal is bekend maar er is veel toegevoegd door de script schrijvers (allen vrouwen). Dit maakt de serie deels fan-fiction, en dit pakt goed uit. Een aanrader.

De rol van Anne wordt gespeeld door de Iers/Canadese Amybeth McNulty (geboren in 2001). Ze heeft eigenlijk blond haar. Amybeth speelde tot ze deze rol ontving in toneelstukken, musicals en kleine rollen in tv-series. Een rol in Game of Thrones sloeg ze in 2011 af omdat ze geen bont wilde dragen, Amybeth is vegetarisch.

Kevin Sullivan

De tv-series van Sullivan Entertainment hebben veel bekendheid en zijn ook in Nederland uitgezonden.

♥ Anne of Green Gables

Deze prachtige TV-film uit 1985, gemaakt door Kevin Sullivan, werd een internationaal succes en zette velen aan tot het (her)lezen van het beroemde boek van L.M. Montgomery.

Megan Follows (1968) zet een onvergetelijke Anne neer en krijgt voor haar rol een Gemini (Canadese Film en Televisie prijs).

Colleen Dewhurst (1924-1991) overtuigt als Marilla Cuthbert, een rol die ze dolgraag wilde spelen. Als meisje was Anne of Green Gables het eerste boek dat haar moeder haar voorlas. Ook zij ontving een Gemini.

Ook Richard Farnsworth (1920-2000) won een Gemini, voor zijn prachtige rol als Matthew Cuthbert.

Jonathan Crombie (1966-2015) is Gilbert Blythe. Jonathan overleed op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Schyler Grant (1971) mocht als achternichtje van Katharine Hepburn auditie doen voor de rol van Anne. Kevin Sullivan zag in haar echter Diana. Voor de rol draagt ze een pruik want haar eigen haar is licht bruin.

♥ The Sequel

Alle acteurs komen terug en dit vervolg wordt even succesvol. Dit ondanks het feit dat behoorlijk van de verhaallijn uit de boeken wordt geweken.

♥ The Continuing Story

Hierin ook weer de bekende en geliefde gezichten van dezelfde acteurs maar het verhaal is totaal verzonnen en heeft niets meer met het werk van L.M. Montgomery te maken. Fans van de boeken zijn teleurgesteld.

♥ A New Beginning

Barbara Hershey speelt Anne in een verhaal dat zich afspeelt in 1945. Het script van Kevin Sullivan is verzonnen en heeft geen overeenkomsten met de boeken van L.M. Montgomery. In deze televisiefilm heeft Anne maar een zoon, hij vecht in de Tweede Wereld Oorlog.

In de boeken heeft Anne drie zoons (en drie levende dochters) en al haar zoons vechten in Europa tijdens de Eerste Wereld Oorlog (Rilla of Ingleside).

Hoewel Barbara Hershey niet de minste is, en ook Shirley MacLaine een rol heeft, wordt deze film niet goed ontvangen. Wanneer Megan Follows was teruggekeerd was dat misschien anders geweest.

♥ Road to Avonlea, seizoen 1 t/m 7

Van deze charmante TV-serie werd alleen seizoen 1 in Nederland uitgezonden. De sfeer is net zo historisch romantisch als Anne of Green Gables en sommige personages verschijnen met een gastrol in de serie.

De verhalen zijn gebasseerd op The Story Girl en op de vele korte verhalen van L.M. Montgomery. Hier is wel vrij mee omgegaan.

This site has been created to promote the work of L.M. Montgomery.

Film

1919 Anne of Green Gables

Film met Mary Miles Minter in de hoofdrol. L.M. Montgomery verkocht de rechten van haar boek voor 40.000 dollar en werkte zelf niet mee aan de film, haar naam wordt ook niet vermeld. Voor de hoofdrolspeelster is deze film het hoogtepunt uit haar carriere. Van de film bestaan helaas geen kopieen meer.

1934 Anne of Green Gables

Film met Anne Shirley in de hoofdrol. L.M. Montgomery kreeg het script te lezen maar werkte verder niet mee aan de verfilming. De hoofdrolspeelster heette voor de verfilming Dawn O'Day maar verandere haar artiestennaam in Anne Shirley omdat de film zo populair was.

1940 Anne of Windy Poplars

Het vervolg op de film uit 1934 met wederom Anne Shirley in de hoofdrol.

Televisie

1953 Anne of Green Gables

Televisiefilm met Toby Tarnow in de titelrol.

1972 Anne of Green Gables

Miniserie met Kim Braden in de titelrol.

1985 Anne of Green Gables

Zeer populaire televisiefilm met Megan Follows in de titelrol. Gemaakt door Kevin Sullivan.

1987 The Sequel

Televisiefilm met wederom Megan Follows in de hoofdrol.

1990-1997 Road to Avonlea, seizoen 1 t/m 7

TV-serie gebasseerd op o.a. The Story Girl en de korte verhalen van L.M. Montgomery.

1990 Lantern Hill

Televisiefilm gemaakt door Kevin Sullivan met Mairon Bennet als Jane.

2000 The Continuing Story

Wederom met Megan Follows in de hoofdrol. Het verhaal heeft weinig meer met de boeken van L.M. Montgomery te maken en is onder haar fans dan ook veel minder populair dan de verfilmingen uit 1985 en 1987.

2009 A New Beginning

Het vervolg op de film uit 2000 maar dit keer zonder Megan Follows.

2017 Anne with an E

Deze Netflix serie is prachtig gemaakt. In drie seizoenen zien we hoe Anne opgroeit. In grote lijnen is dit het bekende verhaal, maar er is ook veel extra's toegevoegd die het geheel eigentijdser maken.

Theater

1965 Anne of Green Gables

De musical speelt sinds 1965 elk zomerseizoen in Charlottetown en is Canada's langst lopende musical. Toeristen zijn weg van deze vrolijke muzikale versie.

2005 Anne and Gilbert

Deze zeer goed ontvangen musical is de populairste in Canada sinds lange tijd en draait nog steeds.

Animatie

1979 Before Green Gables

Japanse animatieserie van Nippon Animations (50 afleveringen)

AnneToon

Canadese animatieserie van Sullivan Entertainment.