Lucy Maud Montgomery wordt op 30 november 1874 geboren in Clifton op Prince Edward Island. Haar moeder overlijdt wanneer Maud pas 21 maanden oud is en haar vader Hugh laat haar dan achter bij haar grootouders van moeders kant om zelf naar het Westen van Canada te verhuizen alwaar hij zal hertrouwen.

Als enig kind dat opgroeit bij een ouder echtpaar vindt ze vriendschap in haar voorstellingsvermogen, de natuur, boeken en natuurlijk schrijven. Als ze negen is schrijft ze haar eerste poëzie en begint ze een dagboek.

Ze brengt veel tijd door bij haar tante Annie Campbell, een zus van haar moeder, en diens gezin. Ze is dol op haar neefjes en nichtjes, haar thuis in Cavendish en de boerderij Silver Bush in Park Corner waar de Campbells wonen.

Vanaf haar zesde gaat ze naar het schooltje vlak bij het huis van haar grootouders. Later brengt ze een schooljaar door in Prince Albert, de plaats waar haar vader met zijn nieuwe vrouw woont. Ze wordt dan zestien jaar en publiceert voor het eerst, het gedicht “On Cape LeForce”, in een Prince Edward Island krant. Twee jaar later voltooit ze in een jaar de lerarenopleiding waar twee jaar voor staat aan het Prince of Wales College.

Ze is slechts een aantal jaar lerares op drie verschillende eiland scholen. Ze onderbreekt het lesgeven bovendien een jaar om Engelse Literatuur te studeren aan de Dalhousie Universiteit in Halifax. Hiermee is ze een van de weinige vrouwen van haar tijd die hoger onderwijs geniet. Tijdens haar verblijf in Halifax wordt ze voor het eerst betaald voor haar schrijven.

In 1898 keert ze naar Candish terug. Haar grootvader is overleden en ze zal de komende dertien jaar voor haar grootmoeder zorgen die anders zou moeten verhuizen. Tijdens deze periode blijft ze haar werk aanbieden aan verschillende Canadese, Amerikaanse en Engelse tijdschriften. Ondanks vele afwijzingen lukt het haar uiteindelijk toch om een goed inkomen te verdienen met schrijven.

In 1905 biedt ze haar eerste roman, Anne of Green Gables, aan bij diverse uitgevers maar allen wijzen het af. Het verdwijnt in een hoedendoos waar ze het in 1907 weer vindt. Nogmaals biedt ze het aan en in 1908 wordt het uitgegeven door de Page Company in Boston. Het is een onmiddellijk succes en het begin van haar succesvolle carriere.

Drie maanden na het overlijden van haar grootmoeder in maart van 1911 trouwt ze met dominee Ewan McDonald met ze wie ze al een tijdje in het geheim verloofd was. Na de bruiloft verhuizen ze naar Leaskdale in Ontario. Ze krijgen drie zoons; Chester (1912), Hugh (overleden bij de geboorte in 1915) en Stuart (1916). Ze is moeder, huisvrouw, staat haar echtgenoot bij in zijn werk en blijft boeken, korte verhalen en gedichten schrijven. Ze schrijft trouw in haar dagboek en houdt een enorme correspondentie bij met familie, vrienden en fans. Ze zal nooit meer op Prince Edward Island wonen maar keert wel regelmatig terug voor vakanties. Van haar twintig boeken spelen er zich negentien op het eiland af.

Lucy Maud Montgomery was een gevoelige en intelligent vrouw die zwaar leed onder persoonlijke maar ook wereldse zaken. In haar dagboeken beschrijft ze haar pijn bij het verliezen van haar babyzoontje Hugh, de afschuwlijke Eerste Wereld Oorlog en het overlijden van haar geliefde nichtje Frede Campbell. Ondanks deze en andere problemen blijft ze schrijven over haar liefde voor het leven, de natuur en schoonheid.

In 1926 verhuist het gezin naar Orval, Ontario alwaar ze blijven tot 1935 wanneer Ewan McDonald met pensioen gaat. Ze verhuizen dan naar Toronto om zo dichter bij hun zoons te zijn. In 1942 overlijdt Maud Montgomery McDonald en wordt ze begraven op haar geliefde Prince Edward Island in Cavendish.

Maud, zoals ze door haar vrienden genoemd werd, blijkt het tijdens haar leven erg moeilijk gehad te hebben. Onderzoek door Mary Henley Rubio toont aan dat zij en haar man beide niet zonder medicatie konden leven. Nu zouden we dat als een verslaving herkennen. Oudste zoon Chester was mentaal niet in orde en zijn gedrag was heel zorgelijk. Jongste zoon Stuart werd succesvol arts en hij heeft biograaf Rubio tegen het einde van zijn leven een briefje laten zien dat hij direct na haar overlijden op het nachtkastje van zijn moeder vond. Het was een afscheidsbrief.

L.M. Montgomery heeft de kleine provincie van Prince Edward Island onsterfelijk gemaakt door haar omschrijvingen van het leven, de natuur, de gemeenschap en de mensen daar. Elk jaar vinden honderduizende mensen, direct of indirect door haar beïnvloed, hun weg naar het eiland om er de plaatsen waar ze zo van hield te bezoeken.


This website has been created and published by HIP. Permission for the use of images has been asked for with their owners.