Er zijn meerdere bewerkingen van Anne of Green Gables, voor televisie, voor film en voor het theater als musical.

Netflix

Anne with an E

Een prachtige serie in drie seizoenen. De magie die Anne ervaart in haar leven wordt kleurrijk weergegeven. Het verhaal is bekend maar er is veel toegevoegd door de scriptschrijvers (allen vrouwen). Dit maakt de serie deels fan-fiction, en dit pakt goed uit. Een aanrader.

De rol van Anne wordt gespeeld door de Iers/Canadese Amybeth McNulty (geboren in 2001). Ze heeft eigenlijk blond haar. Amybeth speelde tot ze deze rol ontving in toneelstukken, musicals en kleine rollen in tv-series. Een rol in Game of Thrones sloeg ze in 2011 af omdat ze geen bont wilde dragen, Amybeth is vegetarisch.

Netflix-afbeeldingen

Kevin Sullivan

De tv-series van Sullivan Entertainment hebben veel bekendheid en zijn ook in Nederland uitgezonden.

Anne of Green Gables

Deze prachtige TV-film uit 1985, gemaakt door Kevin Sullivan, werd een internationaal succes en zette velen aan tot het (her)lezen van het beroemde boek van L.M. Montgomery.

Megan Follows (1968) zet een onvergetelijke Anne neer en krijgt voor haar rol een Gemini (Canadese Film en Televisie prijs).

Colleen Dewhurst (1924-1991) overtuigt als Marilla Cuthbert, een rol die ze dolgraag wilde spelen. Als meisje was Anne of Green Gables het eerste boek dat haar moeder haar voorlas. Ook zij ontving een Gemini.

Ook Richard Farnsworth (1920-2000) won een Gemini, voor zijn prachtige rol als Matthew Cuthbert.

Jonathan Crombie (1966-2015) is Gilbert Blythe. Jonathan overleed op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Schyler Grant (1971) mocht als achternichtje van Katharine Hepburn auditie doen voor de rol van Anne. Kevin Sullivan zag in haar echter Diana. Voor de rol draagt ze een pruik want haar eigen haar is licht bruin.

Afbeeldingen van Sullivan Entertainment

The Sequel

Alle acteurs komen terug en dit vervolg wordt even succesvol. Dit ondanks het feit dat behoorlijk van de verhaallijn uit de boeken wordt geweken.

Afbeeldingen van Sullivan Entertainment

The Continuing Story

Hierin ook weer de bekende en geliefde gezichten van dezelfde acteurs maar het verhaal is totaal verzonnen en heeft niets meer met het werk van L.M. Montgomery te maken. Fans van de boeken zijn teleurgesteld.

A New Beginning

Barbara Hershey speelt Anne in een verhaal dat zich afspeelt in 1945. Het script van Kevin Sullivan is verzonnen en heeft geen overeenkomsten met de boeken van L.M. Montgomery. In deze televisiefilm heeft Anne maar een zoon, hij vecht in de Tweede Wereld Oorlog.

In de boeken heeft Anne drie zoons (en drie levende dochters) en al haar zoons vechten in Europa tijdens de Eerste Wereld Oorlog (Rilla of Ingleside).

Hoewel Barbara Hershey niet de minste is, en ook Shirley MacLaine een rol heeft, wordt deze film niet goed ontvangen. Wanneer Megan Follows was teruggekeerd was dat misschien anders geweest.

Road to Avonlea, seizoen 1 t/m 7

Van deze charmante TV-serie werd alleen seizoen 1 in Nederland uitgezonden. De sfeer is net zo historisch romantisch als Anne of Green Gables en sommige personages verschijnen met een gastrol in de serie.

De verhalen zijn gebasseerd op het boek The Story Girl en op de vele korte verhalen van L.M. Montgomery. Hier is wel vrij mee omgegaan. Je kunt de hele serie tegen betaling streamen via GazeboTV. Dit is dan wel zonder Nederlandse ondertiteling.


This website has been created and published by HIP. Permission for the use of images has been asked for with their owners.